Tüm Filtreler

 


Tasarımcı Sara Beverin, "İskandinav tasarımı tamamen işlev, rahatlık, temiz hatlar, toprak gibi yumuşak paletler ve abartısız şıklıkla ilgili" diyor.

Minimal, modern, işlevsel!

Aslında İskandinav tarzı bu üç kelimeyle çok güzel özetleyebiliriz. Minimalistliğin ve modernliğin temsilciliğini en iyi yapan tarz olan İskandinav tarzında yaratıcılık başrolü oynuyor. Küçük mekânlarda, dar alanlarda mekân kullanıcılarına çok büyük bir konfor sağlayan İskandinav tarzında en temel ihtiyaçlar çok iyi düşünülerek dekorasyonu oluşturan unsurlar haline getiriliyor. Genellikle beyaz, bej, krem gibi açık renklerin ve düz formların, sade çizgilerin meydana getirdiği bu tarzın amacı içinde bulundurduğu kişilerin rahatını sağlamak.
İskandinav Mobilya
   
İskandinav tarzından bahsedildiğinde akla ilk gelen ilk şey sadelik olmaktadır. Gereksiz ve göz yoran parçaları bünyesinde bulundurmayı reddeden İskandinav tarzı dekorasyon, beyaz rengin vazgeçilmez olduğu bir dekorasyon çeşididir. Beyaz duvarlar, beyaz zemin tarzın gerektirdiklerini yeterince yerine getirmektedir.
   
İskandinav tarzı iç mimari tasarım anlayışı İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda kökenli olup, 1950’lerde oluşmaya başlamıştır. Günümüzde bu tarz dekorasyonda en popüler tarzlardan biri olmuştur.Geleneksel olarak, birçok İskandinav evi çok küçüktü ve aşırı miktarda eşyaya izin vermiyordu. Evler şimdi daha geniş inşa edilirken ve eşyalara daha fazla yer varken, bir alanı dağınıklıktan ve karmaşadan uzak tutma fikri İskandinav tasarımının önemli bir yönü olarak kaldı.

Mobilyalarda yalın görüntüsüyle dikkat çeken parçalar tercih edilir. Sağlam ve sade görüntüsüyle sanat eserini andıran mobilyalar İskandinav tarzı dekorasyonun en önemli unsurlarındandır. Preslenmiş ahşap, paslanmaya karşı olan çelik, alüminyumdan yapılmış mobilyalar kullanılır. Süslemeden kaçınıldığı ve boşlukların doldurulmadığı bu tarzda aynı zamanda aşırıya kaçmamak şartıyla geometrik desenlere de yer verilir.
İskandinav Mobilya
   
İskandinav tarzı dekorasyonda kullanılan ögelerden biri de masif ahşaptır. Sade ve şık görüntüsüyle dikkat çeken masif ahşabın kullanımı zeminle sınırlandırılmaz; aksesuar ve mobilyalarda da tercih edilir. Böylelikle soğuk iklimde ortaya çıkan tarza sıcacık bir özellik katar. Ahşabın sıcaklığının yanı sıra İskandinav tarzı dekorasyonda tekstil ögeleriyle sıcaklık katılır; yün, koyun derisi ve peluşlarla sıcacık ve samimi bir ortam havası yaratılır. Şık, temiz, ferah alan yaratmak isteyenlerin yönlendiği ilk tarz olan İskandinav tarzında depolama alanlarına çok yerde rastlanır. Bu sayede alanlar görsel ve işlevsel olarak çok düzenli bir hal alır. 

Sehpalar bu tarzda döşenen evler için vazgeçilmez bir ögedir. Gözü yormayan, temiz görünümlü, düz formlara sahip sehpalar oturma odalarının en merkezine yerleştirilerek adeta mekânın yıldızlığına oynuyor. 
İskandinav Mobilya
   
   
İskandinav tarzının öne çıkan diğer unsurları arasında iç mekân bitkileri de yer alır. Ortama doğal hava katan iç mekan bitkileri aynı zamanda mekanda kullanılan nötr renk paletine de canlılık katmaktadır. 

Aydınlatmanın çok önemli olduğu bu tarzda aplikler ve sarkıt lambalar sıkça kullanılmaktadır. Aydınlığın vermiş olduğu ferahlık hissini açık renkler, doğal materyaller, boş alanlar da sağlar. Aksesuar olarak şamdanlar, çeşitli mumlar mekânı rahat ve samimi hissettirir.

Zamansız bir tarz olan İskandinav tarzı çoğu kişinin sevdiği ve denemeye açık olduğu bir tarzdır. Açık renklerin, doğal malzemelerin, sadeliğin, minimalistliğin, pratikliğin, işlevselliğin temellerini oluşturduğu İskandinav tarzında herkesin evinde görmek isteyeceği bir parça mevcut! Siz de İskandinav tarzına ait bir mekân tasarlamak isterseniz artık ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.
İskandinav Mobilya

 
Bir Önceki Blog Yazımız Olan Oturma Odası Dekorasyonu İçin Püf Noktalar Yazımızı İnceleyebilirsiniz.
27.10.2020
İç mimarın seçtikleri

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.